SK Hynix'ten Kritik Gecikme: Bellek Üretimi Çakılıyor, Fiyatlar Tavan Yapacak Mı?
SK Hynix'in 2028 kapasite hedeflerini tutturmakta zorlanması, küresel RAM piyasasında arz endişelerini artırıyor. Bu durum, Samsung ve Micron'u da içine alan fiyat sabitleme davasını ve bellek fiyatlarını yakından etkileyecek.
Bellek Sektöründe Beklenmedik Daralma: SK Hynix'in Kapasite Planları Tehlikede
Teknoloji dünyasının kalbi olan bellek çipleri üretiminde önemli bir oyuncu olan SK Hynix'in, 2028 yılına kadar belirlediği genişleme hedeflerine ulaşmakta ciddi zorluklar yaşadığı ortaya çıktı. Bank of America tarafından yayımlanan son rapor, şirketin planlanan yeni bellek üretim kapasitesinin yalnızca altıda birini faaliyete geçirebileceğini gösteriyor. Güney Kore'nin Gwangju ve Jeolla bölgelerinde devasa üretim tesisleri inşa etme yolunda ilerleyen SK Hynix için, bu tesislerin tam kapasiteye ulaşmasının bile on yıl gibi uzun bir süre alacağı tahmin ediliyor. Bu durum, ülkenin 2030 yılına kadar bellek üretimini iki katına çıkarma stratejisine büyük bir darbe vururken, global DRAM piyasasındaki arz-talep dengesini de olumsuz etkileyecek.
Üretim Gecikmeleri Fiyat Sabitleme Davasını Nasıl Etkiliyor?
SK Hynix'in karşılaştığı üretim darboğazı, teknoloji devlerini hedef alan ve büyük yankı uyandıran fiyat sabitleme davasında kritik bir gelişme olarak öne çıkıyor. Samsung, SK Hynix ve Micron gibi dev bellek üreticileri, piyasadaki hakim konumlarını kötüye kullanarak fiyat manipülasyonu yapmakla suçlanıyor. Davacılar, özellikle yapay zeka teknolojilerinin itici gücü olan Yüksek Bant Genişlikli Bellek (HBM) üretimine geçişin, DDR3 ve DDR4 gibi daha eski bellek türlerinin üretimini bilinçli olarak kısıtlamak için bir bahane olarak kullanıldığını savunuyor. SK Hynix'in kapasite hedeflerini gerçekleştirememesi, mahkemede şirketin elini zayıflatabileceği gibi, diğer yandan üretimi kısıtladıkları yönündeki iddiaları güçlendiren bir delil olarak da yorumlanabilir. Analistler, eğer üretim artışı gerçekten öngörülenden çok daha yavaş gerçekleşecekse, bu durumun şirketlerin arzı bilinçli olarak kısıtladıkları yönündeki iddiaları destekleyebileceği görüşünde.
Yeni Tesislerin İnşası Uzun ve Karmaşık Bir Süreç
Güney Kore hükümetinin, ülkenin bellek üretim kapasitesini 2030 yılına kadar ikiye katlama vizyonu, büyük ölçekli yatırımlarla destekleniyor. Ancak sahadaki gerçekler, bu iddialı hedeflerin hayata geçirilmesinin beklenenden çok daha zorlu olduğunu gösteriyor. Tayvanlı sektör uzmanlarına göre, Gwangju ve Jeolla'daki fabrikaların sadece temel altyapısının tamamlanması yaklaşık beş yıl sürüyor. Ardından, steril ortamlara sahip üretim alanlarının (cleanroom) oluşturulması ve en gelişmiş üretim ekipmanlarının kurulumu için ilave üç ila dört yıl daha gerekiyor. Tüm bu aşamalar tamamlandığında bile, tam teşekküllü bir üretim ekosisteminin işler hale gelmesi için en az on yıllık bir zaman dilimine ihtiyaç duyuluyor. Bu uzun süreç, SK Hynix'in kapasite artırma çabalarını sekteye uğratırken, aynı zamanda piyasaya sunulacak yeni bellek miktarının da beklentilerin altında kalmasına neden oluyor. Eski nesil üretim tesislerinin verimsizlik veya teknolojik yetersizlikler nedeniyle kapatılması veya güncellenmesi de, yıllık net kapasite artışını yüzde 10'un altında tutarak arz krizini derinleştiriyor. Bu durum, genel bellek fiyatlarında istikrarsızlığa ve olası artışlara yol açabilecek bir potansiyel taşıyor.