Restoranlarda Servis Ücreti Kabusuna Son! Bakanlık'tan Şok Ceza: 560 Bin Lira!
Ticaret Bakanlığı, restoranlarda 'servis ücreti' adı altında alınan ek ücretlere savaş açtı. Beyoğlu'nda bir işletmeye 69 işlemde servis ücreti aldığı gerekçesiyle 274 bin lira ceza kesildi. Fiyat bilgisi eksikliği nedeniyle de ek ceza uygulandı.
Ticaret Bakanlığı, restoranlar ve benzeri yeme-içme mekanlarında tüketicilerden 'servis ücreti' adı altında alınan ek ücretlere yönelik çok sert bir tutum sergiledi. Bakanlık, bu tür uygulamaların tamamen sona erdirildiğini ve denetimlerin kesintisiz süreceğini duyurdu. Yapılan açıklamada, "Hangi ad altında ve hangi gerekçeyle yapılırsa yapılsın fark etmez. Servis ücreti kaldırılmıştır." denilerek, bu kurala uymayan işletmelere karşı ciddi yaptırımlar uygulanacağının altı çizildi.
Denetimler Sonucu Bomba Detaylar Ortaya Çıktı
Tüketicilerin ekonomik haklarını korumak, piyasadaki adil ve şeffaf ticaret anlayışını güçlendirmek amacıyla bakanlık ekipleri, yasa dışı uygulamalarla mücadeleyi aralıksız sürdürüyor. Bu çerçevede, İstanbul'un Beyoğlu ilçesinde faaliyet gösteren bir restoran işletmesine yönelik yapılan denetimlerde çarpıcı sonuçlar elde edildi. İncelemeler neticesinde, söz konusu işletmenin tam 69 ayrı işlemde tüketicilerden servis ücreti aldığı tespit edildi. Bu durum, işletmenin 6 Haziran 2026 tarihinde düzenlediği 69 farklı adisyonda müşterilere yansıtılan ek ücretlerle belgelendi.
Rekor Ceza Kapıda: İşletmeye 560 Bin Lirayı Aşan Yaptırım
Servis ücreti adı altında haksız kazanç elde eden işletmeye, mevcut mevzuat hükümleri çerçevesinde 274 bin 137 lira idari yaptırım uygulandı. Bakanlık, servis ücretinin farklı isimler veya bahanelerle tahsil edilmesinin de kesinlikle yasalara aykırı olduğunu bir kez daha hatırlattı. Ancak soruşturma bununla sınırlı kalmadı. Denetimlerde, işletmenin menüsünde yer alması gereken 72 farklı ürünün fiyat bilgisinin, işletme girişindeki menüde bulunmadığı da saptandı. Fiyat etiketi ve tarife listelerine ilişkin düzenlemelere uyulmaması gerekçesiyle bu kez de 286 bin 56 lira idari para cezası kesildi. Böylece, işletmeye uygulanan toplam idari yaptırım miktarı dudak uçuklatan bir rakama, 560 bin 193 liraya ulaştı.
Haksız Fiyat Artışlarına Karşı Yeni İncelemeler Başladı
Denetimlerin bir diğer önemli bulgusu ise 6 farklı üründe haksız fiyat artışı yapıldığına dair elde edilen veriler oldu. Bu ürünlere yönelik özel bir inceleme başlatıldı ve dosya, değerlendirilmek üzere Haksız Fiyat Artışı Değerlendirme Kurulu'na sevk edildi. Kurulun yapacağı detaylı inceleme sonucunda, bu ürünler hakkında ek yaptırımların uygulanıp uygulanmayacağına karar verilecek. Ticaret Bakanlığı, son açıklamasında, tüketicilerin korunması, fiyat şeffaflığının sağlanması ve piyasada adil rekabetin sürdürülmesi amacıyla denetimlerin tavizsiz bir şekilde devam edeceğini bir kez daha vurguladı. Servis ücreti gibi uygulamaların yakından takip edildiği ve kural ihlali yapan işletmelere karşı gerekli tüm idari yaptırımların tereddütsüz uygulanacağı kaydedildi.
Ebru Şahin
Ekonomi & Finans Analisti
Bu yazı yazarımızın sitemizde yayınlanan köşe yazılarından biridir. Yazarımıza ait diğer tüm köşe yazılarına ve analizlere yukarıdaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz.